Ekspres na kapsułki - wady i zalety
Wygoda czy zdrowie? Spotkaliśmy się, z tym że osoby zastanawiające się nad kupnem ekspresu na kapsułki wahają się właśnie ze względu na ich zdaniem wyborem pomiędzy własnym zdrowiem a wygodą i oszczędnością czasu. Nie ma takiej potrzeby. Pragniemy Was uspokoić, że kawa sprzedawana w kapsułkach nam nie zaszkodzi i wyjaśnimy, skąd w ogóle wzięło się niesłuszne przekonanie. Zanim dojedziemy do tego, zacznijmy od największych zalet ekspresów kapsułkowych.
Plusy
- Wygoda – największym plusem jest bez wątpienia jego obsługa. Wymaga to od użytkownika minimum czynności. Wszystko, co należy zrobić to wybrać kapsułkę z rodzajem kawy, na który akurat mamy teraz ochotę (to może okazać się najtrudniejsze, wybór jest bowiem szeroki), włożyć ją w odpowiednie miejsce i włączyć ekspres. Już po kilku chwilach będziemy trzymać w dłoni niesamowicie aromatyczną filiżankę kawy. Ekspresem tego typu powinni zainteresować się również wielbiciele herbaty oraz gorącej czekolady. Niektóre modele pozwalają na przygotowanie również i tych napojów.
- Cena i oszczędność - cena takiego urządzenia nie jest wygórowana. Najtańsze modele można dostać już za 250 złotych. Jeśli chcemy zakupić lepszy sprzęt, zdecydujmy się na takie za około 550 złotych. W ich przypadku można już mówić o zadowalającej jakości przygotowywanej kawy oraz dodatkach w postaci np. spieniacza do mleka. Jeśli jesteśmy już przy pieniądzach to warto wspomnieć, że przygotowywanie kawy z kapsułek jest oszczędnym rozwiązaniem. Jednak tylko w przypadku, gdy mamy tylko jednego kawosza w domu. Pieniądze oszczędzimy poprzez „oszczędzanie” kawy. Dzieje się tak, ponieważ hermetycznie zapakowana kawa nie wietrzeje nawet, gdy nie używamy ekspresu przez długi czas. Co innego w przypadku np. ekspresu kolbowego bez młynka do kawy. Aromat zmielonej kawy kupionej w markecie po prostu po pewnym czasie ulatuje.
- Wybór smaków – ten jest naprawdę szeroki, a kwestią czasu jest wprowadzenie do oferty największych producentów kawy w kapsułkach nowych jej rodzajów. Mimo kilkunastu różnych odmian różnice w smakach są znaczące. Każdy rodzaj smakuje inaczej. Wyczuje to każdy, a nie tylko wytrawny tester smaku kawy.
- Wygląd urządzenia - ogromny wybór modeli z całą pewnością pozwoli znaleźć sprzęt, który się nam spodoba i będzie świetnie komponować się z wystrojem naszej kuchni. Zazwyczaj urządzenie jest niewielkie i ergonomiczne. Warto zwrócić również uwagę na szeroką paletę kolorów. Wybór może być trudny, gdy spodoba nam się kilka modeli. Pamiętajmy jednak, aby nie kierować się jedynie designem sprzętu.
- Kwestia mleka – tą w odróżnieniu od tradycyjnych ekspresów da się tu rozwiązać aż na dwa sposoby. Po pierwsze możemy przygotować mleko samodzielnie korzystając ze spieniacza mleka przy ekspresie. Można również kupować kapsułki, w których jest już zawarte sproszkowane mleko. W ten sposób można dodatkowo zaoszczędzić na samym ekspresie, rezygnując z modelu wyposażonego w spieniacz.
- Ilość programów – espresso, cappucino i przelewowa to tylko trzy najpopularniejsze. To przy ogromnym wyborze kapsułek pozwoli nam na dodatkowe kombinacje. Każdą kawę można zaparzyć bowiem na trzy sposoby. Nie ma możliwości, że pomylimy się przy wyborze tego odpowiedniego. Każdy program jest przypisany do oddzielnego przycisku.
- Łatwość czyszczenia – wszystko za sprawą możliwości rozebrania sprzętu na poszczególne części, a części na czynniki pierwsze.
Wady
- Producent ekspresu = producent kapsułek – oznacza to, że wybierając model ekspresu oferowany przez danego producenta, będziemy mieli możliwość korzystania tylko i wyłącznie z kapsułek, które sam oferuje. Kapsułki producenta „A” nie będą pasować do ekspresu producenta „B”.
- Wysokie koszty kawy – w przypadku, gdy mamy w domu 2 lub 3 osoby, które regularnie piją kawę, koszty drastycznie wzrastają. Koszt najtańszych kapsułek to nieco ponad złotówka. Potrafią one kosztować nawet i 2 złote za sztukę. W przeliczeniu na koszt jednej filiżanki wyjdzie nam, że jest on wyższy w porównaniu do zwykłej kawy.
- Jakość kawy – w przypadku niektórych producentów pozostawia wiele do życzenia. Wystarczy jednak zwracać uwagę na kilka kluczowych rzeczy, aby nie nadziać się na kawę przetworzoną w mechaniczny sposób. Dbajmy o to, aby kapsułki zawierały 7 gramów naturalnej kawy, eksportowanej z kraju gdzie zebrano i mielono ziarna. Ilość kawy jest szczególnie ważna przy przygotowaniu espresso. Według fachowców najlepsze i prawdziwie włoskie wychodzi właśnie, gdy kawy jest dokładnie 7 gramów. Nie wszyscy producenci kapsułek o to dbają i w ich produktach możemy znaleźć zaledwie 5 gramów kawy. Miłośnicy espresso powinni przemyśleć kwestię którego producenta ekspresu wybrać właśnie na podstawie kapsułek.
Czy kawa w kapsułkach jest zdrowa?
Należy z całą pewnością przyznać, że takie rozwiązanie jest wygodne. Przygotowanie kawy jeszcze nigdy nie było tak proste. Jak wiemy z doświadczenia, produkty typu fast i instant nie należą raczej do grupy tych najzdrowszych. Czy z kawą w kapsułkach jest tak samo?Wszystkie obawy o zdrowie związane z piciem kawy z ekspresu kapsułkowego mają jedno wspólne imię – furan. Jest to toksyczny związek, który można znaleźć we wszystkich produktach, które są pakowane próżniowo. W związku z tym znajduje się on także w kapsułkach z kawą. Mało tego. Podczas gdy zostają one poddane ciśnieniu i działaniu gorącej wody szkodliwy związek przedostaje się do naparu, który pijemy. Mimo to nie ma powodów do obaw, aby przekroczyć bezpieczne dzienne normy, kawosz musiałby wypijać kilkanaście kaw dziennie. Możemy spać spokojnie.
Jak widzicie ekspres kapsułkowy ma znacznie więcej zalet niż wad. Jeśli będziecie dostatecznie uważni i zastosujecie się do naszych porad, wyeliminujecie niektóre z nich. Szczególnie kawę słabej jakości. Polecamy urządzenie szczególnie w przypadku, gdy tylko jedna osoba w domu jest kawoszem. W innym przypadku za wygodę i inne plusy sprzętu zapłacimy nieco drożej. Wszystko przez koszt kapsułek.
Zdecydowaliście się na jego zakup? A może już go macie?
Olena - czwartek, 31 maja 2018, godz. 09:14
Wole kawę z tygielka :)