Bounty
Na naszym portalu mieliście już okazje spotkać się z ciastem, którego głównym składnikiem był kokos. Na stronie pojawił się także przepis na „ciasto baton”. Teraz łączymy te dwie rzeczy w jednym smakołyku. A jaki jest najsłynniejszy baton z kokosem? Oczywiście Bounty. Mnie osobiście kojarzy się on z czasami dzieciństwa oraz z bardzo oryginalnymi reklamami w telewizji. Nasuwa się także skojarzenie z ciepłymi krajami. W końcu kokos to owoc palmy. Nie mamy wątpliwości, że jego kawałek to idealny dodatek do każdej kawy.
Największą trudność podczas wykonania ciasta może stanowić upieczenie idealnego biszkoptu. Nam wyszedł nieco zakalcowaty, ale mimo to ciasto szybko zniknęło i wszystkim smakowało. Nie jest ono zbyt słodkie. Do polewy wykorzystuje się gorzką czekoladę. Oczywiście możecie zdecydować się na coś innego. Polecamy eksperymentowanie w kuchni i modyfikowanie przepisów na własną rękę. Efekty mogą być różne, ale warto czasem zaryzykować.
Składniki na biszkopt kakaowy:
- 4 jaja
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki wrzątku
Składniki na masę kokosową:
- 1/2 litra mleka
- 1/2 paczki budyniu
- 25 dkg wiórków kokosowych
- 1/2 szklanki cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 1 kostka masła (200 gram)
Składniki na polewę czekoladową:
- 125 gram masła
- 1 tabliczka mlecznej czekolady
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
Przygotowanie biszkoptu:
Jest to troszkę zmodyfikowany przepis na biszkopt, lecz wypiek wychodzi równie smaczny co tradycyjny. Żółtka oddzielamy od białek. Do białek dodajemy szczyptę soli, ubijamy mikserem, aż piana będzie sztywna. Odstawiamy na bok. Teraz ubijamy żółtka, stopniowo dodajemy cukier. Gdy ubijemy żółtka z cukrem, dodajemy kakao, dalej miksujemy, by wszystko się połączyło. Następnie dodaję mąkę oraz proszek do pieczenia, znów miksuje. Dodaje olej, łączę składniki. Na koniec dodaję wrzątek i miksuje do uzyskania jednolitej masy.
Gdy uzyskamy jednolitą masę, dodajemy przygotowaną wcześniej pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką. Przygotowujemy blaszkę o wymiarach 22 x 34 centymetry, smarujemy spód masłem i wysypujemy bułką tartą. Ciasto wlewamy na dno blaszki. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na pół godziny. Możemy też sprawdzić patyczkiem czy biszkopt jest upieczony. Gdy biszkopt będzie gotowy, studzimy go.
Przygotowanie masy kokosowej:
Z pół litra mleka odlewamy pół szklanki, do tego dodajemy połowę budyniu, mieszamy i odstawiamy na bok. Resztę mleka wlewamy do garnka, stawiamy na ogień, dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Cały czas mieszamy. Gdy mleko się zagotuje, dodajemy wiórki kokosowe. Gotujemy około 20 minut. Mleko powinno wsiąknąć w wiórki kokosowe. Do tak zrobionej masy dodajemy pokrojone w kawałki masło. Gotujemy, aż masło się rozpuści i masa będzie jednolita. Potem dolewamy budyń rozrobiony z mlekiem, dalej mieszamy. Gdy zgęstnieje, odstawiamy do studzenia.

Kącik łasucha: Snikers
Lubicie batony? Jaki jest Wasz ulubiony? Jeśli wśród nich znajduje się Snickers to mamy coś wyjątkowego dla Was. Przepis może nie należy do prostych, ale smak ciasta przypominający popularnego batona wynagrodzi Wam trud jego przygotowania.Gdy ciasto i masa kokosowa będą chłodne, masę kokosową wylewamy na ciasto i równomiernie rozprowadzamy po biszkopcie. Biszkopt troszkę nasiąknie masą. Tak przygotowany biszkopt odstawiamy na bok, zajmiemy się polewą czekoladową.
Przygotowanie polewy czekoladowej:
Na małym ogniu stawiamy rondelek, wrzucamy do niego masło. Gdy się trochę rozpuści, dodajemy czekoladę i mieszamy, aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Gdy polewa będzie gotowa, odstawiamy ją do przestygnięcia.
Gdy polewa czekoladowa będzie chłodniejsza, wylewamy ją na ciasto i równomiernie rozprowadzamy. Z czekolady możemy zrobić na cieście fale jak na oryginalnym batoniku Bounty. Ciasto można posypać wiórkami kokosowymi lub ozdobić według własnego gustu. Gdy ciasto będzie zrobione, wstawiamy je do lodówki, by stężało.


Smacznego!
Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!