Przepis na ciasto z jabłkami i bakaliami - wiewiórka

Wiewiórka – ciasto z jabłkami i bakaliami

Musimy przyznać, że nazwa tego ciasta stanowi dla nas niemałą zagadkę. Nie mamy pojęcia dlaczego jego nazwa wzięła się od sympatycznego leśnego zwierzątka. Może Wy macie jakieś podejrzenia? Jeśli tak to dajcie nam znać w komentarzach. Co do samego ciasta to jest ono łatwe w przygotowaniu, nie wymaga zakupu drogich składników i szybko się je robi.

Bardzo łatwo można również zmodyfikować przepis, aby wypiek smakował Wam jeszcze bardziej. Nie lubicie włoskich orzechów? Nie ma problemu, możecie dodać laskowe lub ziemne. Tak samo w kwestii polewy. Oryginalny przepis mówi o posypaniu ciasta cukrem pudrem. My zdecydowaliśmy się jednak na oblanie go ciemną czekoladą.

Tradycyjny sernik krakowski z kratką

Kącik łasucha: Tradycyjny sernik krakowski z kratką

Składniki są tanie, a wypiek takiego smakołyku stanowi średnie wyzwanie. Warto poświęcić swój czas i zaprosić domowników na wspólną chwilę przyjemności z kawą i klasycznym sernikiem.
Składniki:
  • 4 całe jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kakao
  • szczypta soli
  • 150 ml oleju z pestek winogron
  • 3 jabłka
  • 10 suszonych śliwek
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • cukier puder do dekoracji

Przygotowanie

Na początku wbijamy jajka do miski. Następną czynnością jest ich utarcie wraz z cukrem i miodem. Gdy już to zrobicie, w osobnym naczyniu przygotujcie mąkę przesianą z sodą, cynamonem, solą, kakao i proszkiem do pieczenia. Całość razem z olejem należy stopniowo dodawać do utartych jajek i od razu zmiksować.

Następnym krokiem jest obranie jabłek oraz pozbawienie ich gniazd nasiennych. Tak przygotowane owoce kroimy w grubą kostkę. Podobnie robimy ze śliwkami, chociaż w ich przypadku nie dbamy o nadanie kawałkom konkretnego kształtu. Owoce dodajemy do ciasta, do którego następnie wsypujemy orzechy i wszystko ze sobą mieszamy do momentu, w którym jabłka i bakalie zostaną oblepione przez ciasto. Nie pozostało już nic innego jak tylko przełożyć masę do prostokątnej foremki, którą wcześniej natłuszczamy masłem i oprószamy mąką. Pamiętajmy również, aby dno wyłożyć papierem do pieczenia. Żeby ciasto ładnie wyglądało, wyrównajmy jego powierzchnię przed wstawieniem go do piekarnika. Ten należy rozgrzać do 180 stopni Celsjusza. Wypiek będzie gotowy w momencie, gdy patyczek, który w niego wsadzimy, będzie suchy. Dlatego też doglądajmy i róbmy ten test co jakiś czas. Polewę należy dodać po wystudzeniu ciasta.

Ciasto z jabłkami i bakaliami Wiewiórka - przepis na ciasto

Wiewiórka jest świetnym dodatkiem do kawy.

Życzymy smacznego!

Komentarze czytelników:

Wiewiórka no to pewnie dlatego, że tam są orzechy. No jak mogliście tego nie skojarzyć?

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Młynek elektryczny do użytku domowego

Młynek elektryczny do użytku domowego - czy warto zdecydować się na takie rozwiązanie?

Młynek elektryczny to urządzenie, które pozwala zmielić ziarna pod każdą metodę parzenia.

Wybór ekspresu do firmy. Przyśpiesz proces i obniż koszty

Wybór ekspresu do firmy. Przyśpiesz proces i obniż koszty!

Czy zastanawiałeś się kiedyś, jaki ekspres do kawy będzie najlepszy dla Twojej firmy? Wybór odpowiedniego urządzenia może znacząco wpłynąć na komfort pracy i zadowolenie pracowników.

Jak zrobić kawę po wietnamsku?

Jak zrobić kawę po wietnamsku? Palarnia kawy w Warszawie podpowiada

Kawa po wietnamsku cieszy się dużą popularnością. Mimo, że podzielić ją można na wiele odmian, z reguły bazuje na tych samych składnikach – intensywnej małej czarnej i tradycyjnych dodatkach.

Własne wędliny – smaczne i zdrowe

Własne wędliny – smaczne i zdrowe

Nie tylko jesienią i zimą, ale i w letnich miesiącach – amatorzy wędzonych smakołyków chętnie sięgają po nie o każdej porze roku.

Palarnia Kawy - Twoja Przestrzeń dla Wyjątkowego Smaku

Palarnia Kawy - Twoja Przestrzeń dla Wyjątkowego Smaku

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak to możliwe, że filiżanka kawy może dostarczyć tak wiele przyjemności?

5 sposobów na proste i szybkie ozdobienie tortu komunijnego

5 sposobów na proste i szybkie ozdobienie tortu komunijnego

Jak wykonać proste i szybkie dekoracje, które będą efektowne? Sprawdź 5 sposobów na ozdobienie tortu komunijnego.

5 absolutnie niezbędnych akcesoriów barmańskich

5 absolutnie niezbędnych akcesoriów barmańskich

Dowiedz się, jakie akcesoria potrzebuje profesjonalny barman.

5 przepisów na rozgrzewającą herbatkę

Rozgrzej się pyszną herbatą, czyli 5 przepisów na rozgrzewającą herbatkę

W okresie zimowym, gdy temperatury często spadają poniżej zera, każdemu z nas przyda się odrobina ciepła.

Narzędzia czekoladowe – kochaj czekoladę za jej smak i za jej wy

Narzędzia czekoladowe – kochaj czekoladę za jej smak i za jej wygląd

Rzadko można spotkać kogoś, kto nie przepada za czekoladą.

Pyszne galaretki w czekoladzie z nadzieniem owocowym czyli ideal

Pyszne galaretki w czekoladzie z nadzieniem owocowym czyli idealny słodki prezent na każdą okazję

Czy wybór słodkości to zawsze strzał w dziesiątkę, gdy potrzebujesz prezentu dla bliskiej osoby?

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się