Chrupiący Słonecznikowiec
Jeśli miałbym wskazać swoje ulubione ciasto to Słonecznikowiec z całą pewnością znalazłby się na podium. Koniecznie musicie spróbować tego wypieku. Ciasto jest jednocześnie kremowe, wilgotne i chrupkie ze względu na dodatek prażonego słonecznika. Całość nie jest przesadnie słodka. W moim domu robi się je bardzo często, szczególnie na weekendy. Wtedy to ciasto jest podawane razem z popołudniową kawą. Trzeba przyznać, że za każdym razem bardzo szybko znika z talerza. Namawiam, abyście Wy także zajęli się jego przygotowaniem. Rodzina i goście będą zachwyceni i na pewno zapytają o przepis.
Składniki
Na kakaowe ciasto:
- pół szklanki wody
- 3/4 szklanki oleju koniecznie rzepakowego
- szklanka cukru
- 3 płaskie łyżki kakao
Powyższe składniki należy umieścić w jednym garnuszku, który stawiamy na ogień i czekamy, aż całość się zagotuje. Garnuszek zdejmujemy z palnika w momencie, gdy widzimy, że cukier całkowicie się rozpuścił. Wtedy to odstawiamy całość do ostygnięcia. W tym czasie przygotujmy następne składniki (wszystkie powinny być w temp. pokojowej):
- 5 białek
- 5 żółtek
- pół szklanki drobnego cukru
- półtora szklanki pszennej mąki
- łyżeczka sody oczyszczonej
- łyżeczka proszku do pieczenia
W pierwszej kolejności zajmujemy się przesianiem sody, proszku do pieczenia i mąki. Produkty te na razie odstawiamy i przechodzimy do ubicia sztywnej piany z białek. Pod koniec ubijania mikserem dodajemy co jakiś czas po łyżce cukru i kontynuujemy ubijanie. Gdy wsypiemy już cały cukier, dodajemy żółtka i miksujemy całość do momentu, aż otrzymamy kremową pianę. Sięgamy po ostudzoną mieszankę wody, oleju, cukru i kakao i wlewamy ją do piany, dokładnie mieszając tym razem delikatnie. Najlepiej połączyć wszystko ze sobą za pomocą szpatułki. Ostatecznie można użyć miksera, ale pamiętajmy, żeby przełączyć go na najwolniejsze obroty. Po połączeniu dodajemy wcześniej przesiane suche składniki i ponownie delikatnie łączymy je z masą.
Foremkę o wymiarach 35 x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Należy je wyrównać. Ustawiamy piekarnik na 180 stopni i pieczemy przez 45 minut. Po ostygnięciu należy przekroić ciasto na dwa blaty.
Sekret ciasta, czyli słonecznik:
- 250 gram ziaren słonecznika
- 70 gram masła
- 4 łyżki mleka
- 8 łyżek cukru
Mieszamy wszystkie składniki w garnuszku i dajemy na ogień w celu zagotowania. Największą blachę, jaką macie w domu wykładamy teflonową lub silikonową matą (ciężko będzie odkleić słonecznik od zwykłego papieru do pieczenia, ale można próbować) i wylewamy na nią wcześniej zagotowaną mieszankę. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i czekamy, aż tafla nabierze złotego koloru. Stanie się to po około 20 minutach. Najważniejsze, żeby nie przedobrzyć. Przypalone ziarna staną się gorzkie, a nie o to nam chodzi. Po wystudzeniu powierzchnię należy pokruszyć. Jak ktoś oglądał serial Breaking Bad to wie, o co chodzi ;). Nasze „kryształki” muszą być jednak znacznie mniejsze.
Kremowa masa:
- 600 gram masy kajmakowej z puszki
- pokruszony słonecznika
- 200 gram masła
Składniki o temperaturze pokojowej należy ze sobą połączyć. Najpierw ucieramy masło z masą kajmakową, aż do momentu otrzymania gładkiej konsystencji, a następnie dodajemy słonecznik. Wszystko ze sobą miksujemy.

Bounty
Jaki jest najsłynniejszy baton z kokosem? Oczywiście Bounty. Nie mamy wątpliwości, że jego kawałek to idealny dodatek do każdej kawy.Czekoladowa polewa:
- 100 gram posiekanej mlecznej czekolady
- 100 gram posiekanej gorzkiej czekolady
- 150 mililitrów śmietany kremówki 30%
Kremówkę przelewamy do małego garnuszka i podgrzewamy. Zdejmujemy z palnika tuż przed tym, jak śmietana zacznie wrzeć. Dodajemy czekoladę i odstawiamy na 2 minuty. Następnie mieszamy i czekamy, aż całość nieco zgęstnieje.
Składamy ciasto
Układamy jeden z kakaowych blatów. Aby ciasto było bardziej wilgotne blat można nasączyć mieszanką składającą się z 1/4 szklanki wody i 1/4 szklanki likieru kawowego. Nie jest to jednak konieczne. Jeśli się jednak na to zdecydujecie, jest to moment, w którym należy użyć połowy z powstałej mieszanki. Na blacie rozsmarowujemy kremową kajmakową masę. Przykrywamy ją drugim blatem. Nasączamy go resztą mieszanki. Pozostało nam już tylko wylanie polewy i jej wyrównanie. Tak przygotowane ciasto przechowujemy w lodówce.

Życzymy Wam smacznego!
Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!