Pijak - przepis na ciasto

Kącik łasucha: Pijak

Dzieci już śpią? Dobrze by było, bo tym razem mamy chęć zaszaleć i zrobić sobie ciasto z dodatkiem mocnego alkoholu. Bez obaw jednak. Na pewno się nim nie upijecie. Z całą jednak pewnością ostra nuta będzie wyczuwalna w smaku. Dlatego najlepiej zająć się naszym smakołykiem poza oczami dzieci. Zarówno jeśli chodzi o jego przygotowanie, jak i późniejsze delektowanie się Pijakiem. Kawę z dodatkiem alkoholu już znacie. Teraz czas na coś innego. Ciasto z całą pewnością zrobi furorę na damskim wieczorku. Oczywiście należy podawać je w towarzystwie ulubionej kawy. Wtedy smakuje najlepiej.

Oto czego będziecie potrzebować:

Ciasto:
  • 1 szklanka maku,
  • 7 białek,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 1 szklanka cukru,
  • 15 dag wiórków kokosowych.
Krem:
  • 7 żółtek,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego,
  • 2 szklanki mleka,
  • 1 kostka margaryny.
Do dekoracji:
  • 3 paczki herbatników lub 1 paczka biszkoptów,
  • 100 ml wódki,
  • polewa czekoladowa,
  • opcjonalnie posiekane orzechy.

Przygotowanie:

  1. Białka ubić na sztywną pianę, w trakcie ubijania dodać cukier i cukier wanilinowy.
  2. Wymieszać wiórki kokosowe z makiem. Dodać do ubitej piany i dokładnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy posmarowanej margaryną i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza.
  3. Przygotować krem: żółtka utrzeć z cukrem pudrem oraz cukrem wanilinowym; dodać pół szklanki mleka i budynie; całość zmiksować.
  4. Resztę mleka zagotować, ostudzić, dolać do masy jajecznej.
  5. Tradycyjny sernik krakowski z kratką

    Kącik łasucha: Tradycyjny sernik krakowski z kratką

    Składniki są tanie, a wypiek takiego smakołyku stanowi średnie wyzwanie. Warto poświęcić swój czas i zaprosić domowników na wspólną chwilę przyjemności z kawą i klasycznym sernikiem.
  6. Margarynę rozdrobnić widelcem i połączyć z masą mleczno-jajeczną. Całość dokładnie utrzeć.
  7. Na makowo-kokosowy spód nałożyć krem. Na nim ułożyć herbatniki nasączone alkoholem. Całość polać polewą czekoladową i opcjonalnie posypać posiekanymi orzechami. Ciasto wstawić na jedną godzinę do lodówki.

Do ozdoby ciasta najlepiej używać czarnej gorzkiej czekolady w tabliczkach o wysokiej zawartości masła kakaowego. Łamiąc tabliczkę czekolady, nie dotykaj jej; najlepiej wykorzystaj opakowanie lub papier śniadaniowy. W ten sposób nie pobrudzisz sobie dłoni. Czekolady nie należy podgrzewać do zbyt wysokiej temperatury, ponieważ może się ściąć.

Tak wygląda efekt końcowy:

Przepis na ciasto Pijak Pijak

Życzymy smacznego :-)

Komentarze czytelników:

Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Czy na płycie indukcyjnej można gotować w garnkach emaliowanych?

Czy na płycie indukcyjnej można gotować w garnkach emaliowanych?

Na płycie indukcyjnej można gotować w garnkach emaliowanych. Kluczowe jest jednak, aby dno naczynia było idealnie równe i gładkie: to zapewnia prawidłowy kontakt z polem magnetycznym płyty. O czym jeszcze warto pamiętać?

Młynek elektryczny do użytku domowego

Młynek elektryczny do użytku domowego - czy warto zdecydować się na takie rozwiązanie?

Młynek elektryczny to urządzenie, które pozwala zmielić ziarna pod każdą metodę parzenia.

Wybór ekspresu do firmy. Przyśpiesz proces i obniż koszty

Wybór ekspresu do firmy. Przyśpiesz proces i obniż koszty!

Czy zastanawiałeś się kiedyś, jaki ekspres do kawy będzie najlepszy dla Twojej firmy? Wybór odpowiedniego urządzenia może znacząco wpłynąć na komfort pracy i zadowolenie pracowników.

Jak zrobić kawę po wietnamsku?

Jak zrobić kawę po wietnamsku? Palarnia kawy w Warszawie podpowiada

Kawa po wietnamsku cieszy się dużą popularnością. Mimo, że podzielić ją można na wiele odmian, z reguły bazuje na tych samych składnikach – intensywnej małej czarnej i tradycyjnych dodatkach.

Własne wędliny – smaczne i zdrowe

Własne wędliny – smaczne i zdrowe

Nie tylko jesienią i zimą, ale i w letnich miesiącach – amatorzy wędzonych smakołyków chętnie sięgają po nie o każdej porze roku.

Palarnia Kawy - Twoja Przestrzeń dla Wyjątkowego Smaku

Palarnia Kawy - Twoja Przestrzeń dla Wyjątkowego Smaku

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak to możliwe, że filiżanka kawy może dostarczyć tak wiele przyjemności?

5 sposobów na proste i szybkie ozdobienie tortu komunijnego

5 sposobów na proste i szybkie ozdobienie tortu komunijnego

Jak wykonać proste i szybkie dekoracje, które będą efektowne? Sprawdź 5 sposobów na ozdobienie tortu komunijnego.

5 absolutnie niezbędnych akcesoriów barmańskich

5 absolutnie niezbędnych akcesoriów barmańskich

Dowiedz się, jakie akcesoria potrzebuje profesjonalny barman.

5 przepisów na rozgrzewającą herbatkę

Rozgrzej się pyszną herbatą, czyli 5 przepisów na rozgrzewającą herbatkę

W okresie zimowym, gdy temperatury często spadają poniżej zera, każdemu z nas przyda się odrobina ciepła.

Narzędzia czekoladowe – kochaj czekoladę za jej smak i za jej wy

Narzędzia czekoladowe – kochaj czekoladę za jej smak i za jej wygląd

Rzadko można spotkać kogoś, kto nie przepada za czekoladą.

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się