Kącik łasucha: Pijak
Dzieci już śpią? Dobrze by było, bo tym razem mamy chęć zaszaleć i zrobić sobie ciasto z dodatkiem mocnego alkoholu. Bez obaw jednak. Na pewno się nim nie upijecie. Z całą jednak pewnością ostra nuta będzie wyczuwalna w smaku. Dlatego najlepiej zająć się naszym smakołykiem poza oczami dzieci. Zarówno jeśli chodzi o jego przygotowanie, jak i późniejsze delektowanie się Pijakiem. Kawę z dodatkiem alkoholu już znacie. Teraz czas na coś innego. Ciasto z całą pewnością zrobi furorę na damskim wieczorku. Oczywiście należy podawać je w towarzystwie ulubionej kawy. Wtedy smakuje najlepiej.
Oto czego będziecie potrzebować:
Ciasto:
- 1 szklanka maku,
- 7 białek,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 1 szklanka cukru,
- 15 dag wiórków kokosowych.
Krem:
- 7 żółtek,
- 1 szklanka cukru pudru,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 2 opakowania budyniu śmietankowego,
- 2 szklanki mleka,
- 1 kostka margaryny.
Do dekoracji:
- 3 paczki herbatników lub 1 paczka biszkoptów,
- 100 ml wódki,
- polewa czekoladowa,
- opcjonalnie posiekane orzechy.
Przygotowanie:
- Białka ubić na sztywną pianę, w trakcie ubijania dodać cukier i cukier wanilinowy.
- Wymieszać wiórki kokosowe z makiem. Dodać do ubitej piany i dokładnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy posmarowanej margaryną i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza.
- Przygotować krem: żółtka utrzeć z cukrem pudrem oraz cukrem wanilinowym; dodać pół szklanki mleka i budynie; całość zmiksować.
- Resztę mleka zagotować, ostudzić, dolać do masy jajecznej.
- Margarynę rozdrobnić widelcem i połączyć z masą mleczno-jajeczną. Całość dokładnie utrzeć.
- Na makowo-kokosowy spód nałożyć krem. Na nim ułożyć herbatniki nasączone alkoholem. Całość polać polewą czekoladową i opcjonalnie posypać posiekanymi orzechami. Ciasto wstawić na jedną godzinę do lodówki.

Kącik łasucha: Tradycyjny sernik krakowski z kratką
Składniki są tanie, a wypiek takiego smakołyku stanowi średnie wyzwanie. Warto poświęcić swój czas i zaprosić domowników na wspólną chwilę przyjemności z kawą i klasycznym sernikiem.Do ozdoby ciasta najlepiej używać czarnej gorzkiej czekolady w tabliczkach o wysokiej zawartości masła kakaowego. Łamiąc tabliczkę czekolady, nie dotykaj jej; najlepiej wykorzystaj opakowanie lub papier śniadaniowy. W ten sposób nie pobrudzisz sobie dłoni. Czekolady nie należy podgrzewać do zbyt wysokiej temperatury, ponieważ może się ściąć.
Tak wygląda efekt końcowy:


Życzymy smacznego :-)
Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!