Ciasteczka owsiane do kawy i nie tylko
Co serwujecie do Waszej kawy? Wedle zasad, które śmiało możemy potraktować jako te z zakresu Savoir-vivre, do filiżanki kawy dodatkiem może być jedynie kruche ciasteczko, czekolada lub likier. Mimo że ciasta, szczególnie te z kremem stanowią bardzo popularny dodatek do kawy nie powinniśmy ich łączyć z „małą czarną”. Według niektórych psują one smak kawy. Ja się z tym nie zgadzam. Na łamach naszego portalu nie brakuje przepisów na ciasta, dziś natomiast czeka na Was coś innego.
Ugośćcie swoich znajomych filiżanką aromatycznego naparu i owsianymi ciasteczkami. Okazuje się, że są bardzo łatwe w przygotowaniu.
Składniki:

Kącik łasucha: Tradycyjny sernik krakowski z kratką
Składniki są tanie, a wypiek takiego smakołyku stanowi średnie wyzwanie. Warto poświęcić swój czas i zaprosić domowników na wspólną chwilę przyjemności z kawą i klasycznym sernikiem.- 2 szklanki płatków owsianych
- 100 g masła
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki cukru
- 4 garście ulubionych bakalii
Zanim przejdziemy do instrukcji przygotowania, podzielimy się z Wami kilkoma istotnymi wskazówkami. Okazuje się, że bardzo łatwo przesłodzić nasze ciasteczka. Dlatego też musicie zmniejszyć ilość dodawanego cukru. Jeśli w ramach bakalii dodaliście coś słodkiego np. czekoladę lub suszone morele zamiast połowy szklanki cukru wsypcie dwa razy mniejszą ilość. Jeśli nie macie pomysłu co dodać do ciastek, my polecamy rodzynki i orzechy laskowe. Świetnym wyborem będzie także słonecznik. Pyszne wychodzą również te z dodatkiem czekolady. Nam do gustu nie przypadły tylko ciasteczka z wiórkami kokosowymi, ale kto wie, może Wy staniecie się ich fanami.
Przygotowanie:
Roztapiamy wcześniej przygotowane masło i w miarę precyzyjnie odmierzmy wszystkie suche składniki, które następnie mieszamy w misce. Nie pozostaje już nic innego jak przygotowanie piekarnika do pieczenia. W tym celu ustawiamy temperaturę na 180 stopni, a do miski z wymieszanymi składnikami wlewamy roztopione masło i wbijamy dwa jajka. Jeśli chcecie, aby Wasze ciasteczka zyskały dodatkowy aromat, teraz jest najlepszy czas na dodanie do miski szczypty cynamonu. Teraz trzeba się pobrudzić. Wymieszajcie wszystkie składniki ręką. Jeśli masa wydaje się Wam zbyt sucha, możecie dolać do niej mleka. Byle nie za dużo. Zbyt rzadka masa będzie problemem. Przyszedł czas na odrobinę zabawy związanej z formowanie ciastek. Tu jedynym ograniczeniem jest tylko Wasza wyobraźnia i kreatywność. My zrobiliśmy klasyczne, okrągłe. Jeśli zdecydujecie się uformować je w podobny sposób, ciastek powinno wyjść nieco ponad 10. Jeśli chcecie upiec ich więcej, po prostu przygotujcie podwójne ilości składników. Owsiane ciasteczka będą gotowe po upływie 15 min od momentu, gdy wsadziliście je do piekarnika.

Równie dobrze, a może nawet i lepiej ciasteczka smakują ze szklanką mleka, najlepiej nieco podgrzanego. Koniecznie zamoczcie.
Smacznego
Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!