Kawa zbożowa - zalety, wady, właściwości

Kawa zbożowa - zalety, wady, właściwości

Kawa zbożowa od jakiegoś czasu ponownie zyskuje na popularności. Dzieje się tak za sprawą coraz większej świadomości konsumentów. W ostatnich latach panuje pozytywna moda nie tylko na to, co zdrowe, ale i polskie. Świetnie wpisuje się w nią zbożówka, która spełnia oba te warunki. Dowiedźcie się, dlaczego warto po nią sięgać i jaki ma wpływ na organizm.

Bezkofeinowa

Zacznijmy od najważniejszego, czyli od faktu, że kawa zbożowa nie zawiera kofeiny. Dzięki temu jest bezpieczna dla kobiet w ciąży, mam karmiących piersią, dzieci powyżej 3. roku życia i osób, które z różnych powodów powinny unikać psychoaktywnej substancji. W związku z brakiem kofeiny w swoim składzie, zbożówka w odróżnieniu od prawdziwej kawy nie uzależnia. Jednocześnie dla wielu ta właściwość zbożówki jest jej największą wadą. Dotyczy to kawoszy, którzy sięgają po tradycyjną „małą czarną” właśnie ze względy na „kopa”, który jest tak bardzo pożądany we wczesnych godzinach porannych. Co prawda kawa zbożowa ma działanie pobudzające, ale jest ono nieporównywalnie mniejsze niż to odczuwalne po wypiciu kofeinowej kawy.

Smaczna

Smak i aromat zbożówki zapewne nie wszystkim przypadnie do gustu. To samo można jednak powiedzieć o tradycyjnej kawie. Wszystko zależy więc od Waszych preferencji. Jeśli nie zasmakuje Wam kawa zbożowa przygotowana na bazie wody, możecie dać jej drugą szansę, przygotowując ją na mleku. Zbożówka na mleku lub z jego dodatkiem zapewnia dodatkowe korzyści. Tak przygotowany napój zwiększa przyswajalność magnezu oraz białka. Na rynku znajdziecie także wiele wariantów smakowych np. czekoladowy, karmelowy.

Pomocna w odchudzaniu

Dlaczego warto sięgać po kawę zbożową? Jest ku temu, co najmniej kilka powodów. Do grupy najważniejszych można zaliczyć pozytywne korzyści, jakie przynosi organizmowi. Z uwagi na fakt, że zbożówka, jak sama jej nazwa wskazuje, powstaje głównie ze zbóż (najczęściej żyta, jęczmienia i pszenicy), wspomaga trawienie oraz przyśpiesza proces przemiany materii. Picie kawy zbożowej jest więc zalecane osobom, które walczą z nadmiernymi kilogramami. Osoby odchudzające się powinny zwrócić uwagę także na zerową zawartość tłuszczu w zbożówce. Kawa ze zbóż zawiera za to inne substancje odżywcze – węglowodany oraz białka.

Kubek kawy zbożowej

Zdrowa

Zdrowy produkt bardzo często kojarzy się z witaminami i minerałami. Zarówno jednych, jak i drugich nie brakuje w kawie zbożowej. Znajdziemy w niej:

  • witaminy z grupy B – korzystne dla utrzymania zdrowia psychicznego,
  • fosfor – buduje mocne kości i wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego,
  • potas – zapewnia prawidłową pracę serca,
  • cynk – wzmacnia odporność,
  • żelazo – ważny dla odpowiedniego funkcjonowania całego organizmu,
  • selen - odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie tarczycy,
  • magnez - wzmacnia mięśnie, buduje zęby i kości, zmniejsza ryzyko rozwoju nadciśnienia,
  • polifenole - wykazują działanie przeciwutleniające, a tym samym odgrywają znaczącą rolę w zapobieganiu rozwojowi chorób nowotworowych.
Kawa zbożowa Inka

Kawa Inka - rodzaje

Tę kawę zbożową znają w naszym kraju chyba wszyscy. Marka zdobyła taką popularność, że określenie „kawa zbożowa” zastępowano właśnie Inką. Na przestrzeni lat oferta rozszerzała się i dziś pod marką Inka możemy znaleźć wiele wariantów kawy. Zapraszamy na ich przegląd.

Na sklepowych półkach można znaleźć kawę zbożową wzbogaconą o dodatkowe witaminy i minerały np. wapń, który jest bardzo ważny dla rozwoju i wzmocnienia kości u dzieci.

Na osobny akapit zasługuje zawarta w kawie zbożowej inulina, która pochodzi z cykorii. Oprócz tego, że jest naturalnym prebiotykiem, który wspomaga proces odchudzania się m.in. dbając o perystaltykę jelit, dodatkowo redukuje poziom złego cholesterolu we krwi.

Nie dla wszystkich

Kawa zbożowa występuje także w wariancie bez glutenu. Po produkt ten mogą więc sięgać osoby, które z przyczyn zdrowotnych lub innych są na diecie bezglutenowej. Pamiętajcie, że kawa pozbawiona specjalnego oznaczenia wskazującego na brak glutenu, ma go w swoim naturalnym składzie, a tym samym nie powinna być pita przez chorych na celiakię i osoby z nietolerancją.

Zbożówka nie powinna znaleźć się także w diecie osób zmagających się z cukrzycą. Jest to spowodowane wysokim indeksem glikemicznym.

fot. pixabay.com

Komentarze czytelników:

Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Własne wędliny – smaczne i zdrowe

Własne wędliny – smaczne i zdrowe

Nie tylko jesienią i zimą, ale i w letnich miesiącach – amatorzy wędzonych smakołyków chętnie sięgają po nie o każdej porze roku.

Palarnia Kawy - Twoja Przestrzeń dla Wyjątkowego Smaku

Palarnia Kawy - Twoja Przestrzeń dla Wyjątkowego Smaku

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak to możliwe, że filiżanka kawy może dostarczyć tak wiele przyjemności?

5 sposobów na proste i szybkie ozdobienie tortu komunijnego

5 sposobów na proste i szybkie ozdobienie tortu komunijnego

Jak wykonać proste i szybkie dekoracje, które będą efektowne? Sprawdź 5 sposobów na ozdobienie tortu komunijnego.

5 absolutnie niezbędnych akcesoriów barmańskich

5 absolutnie niezbędnych akcesoriów barmańskich

Dowiedz się, jakie akcesoria potrzebuje profesjonalny barman.

5 przepisów na rozgrzewającą herbatkę

Rozgrzej się pyszną herbatą, czyli 5 przepisów na rozgrzewającą herbatkę

W okresie zimowym, gdy temperatury często spadają poniżej zera, każdemu z nas przyda się odrobina ciepła.

Narzędzia czekoladowe – kochaj czekoladę za jej smak i za jej wy

Narzędzia czekoladowe – kochaj czekoladę za jej smak i za jej wygląd

Rzadko można spotkać kogoś, kto nie przepada za czekoladą.

Pyszne galaretki w czekoladzie z nadzieniem owocowym czyli ideal

Pyszne galaretki w czekoladzie z nadzieniem owocowym czyli idealny słodki prezent na każdą okazję

Czy wybór słodkości to zawsze strzał w dziesiątkę, gdy potrzebujesz prezentu dla bliskiej osoby?

Dlaczego warto robić zakupy spożywcze online?

Dlaczego warto robić zakupy spożywcze online?

Zakupy online cieszą się coraz większym zainteresowaniem. Zdalnie można kupić niemal wszystko, ubrania, elektronikę, kosmetyki, a także artykuły spożywcze.

Picie kawy to tradycja, która istnieje od wieków

Picie kawy to tradycja, która istnieje od wieków

Historia kawy zaczyna się XV wieku w Arabii. Po raz pierwszy została tam wprowadzona na stoły przez derwiszów (mnichów islamskich), którzy znaleźli ją przypadkiem, podczas poszukiwania źródeł wody w Etiopii.

Jak zmielić ziarna kawy

Jak zmielić ziarna kawy we właściwy sposób

Jeśli jesteś miłośnikiem kawy, to wiesz, że nie ma nic lepszego niż świeża filiżanka wykonana ze świeżo zmielonych ziaren kawy.

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się