Chcecie, żeby Wasza kawa jeszcze lepiej smakowała? Nic prostszego, wystarczy, że ją schłodzicie przed mieleniem!
Jak to dobrze, mieć miłośników kawy wśród naukowców. Bardzo często kpi się z tzn. amerykańskich naukowców, którzy zostali już nawet internetowym memem. Fakt, niektóre badania są prowadzone nad rzeczami absurdalnymi. Nie możemy jednak zarzucić tego tym razem. Przecież chodzi o nasz ukochany napój! Otóż ci z Uniwersytetu w Bath dowiedli, że najważniejszą kwestią, która pozwala uzyskać smaczniejszą i bardziej aromatyczną kawę jest schłodzenie jej ziaren tuż przed poddaniem ich procesowi mielenia.
Publikacja na ten temat pojawiła się w piśmie Scientific Reports. Uczeni badali czy są jakieś różnice wynikające z tego, że zmielimy ziarna kawy w różnych temperaturach. Badano przede wszystkim wpływ temperatur ujemnych, chociaż zaczęto od tej pokojowej. Cały zakres temperatur obejmował te od właśnie pokojowej po -196°C. Na podstawie eksperymentu udowodniono, że im zimniejsze były ziarna, tym drobniejsze cząstki uzyskiwano po ich zmieleniu. Charakteryzowały się one także tym, że były bardziej jednorodne. To sprawia, że można z nich lepiej wyekstrahować składniki smakowe.
„Tym, czego poszukujemy, jest postać proszku o jak najmniejszych cząstkach i jak najmniejszych różnicach pomiędzy najmniejszą a największą cząstką. Mając do dyspozycji drobinki o mniejszych rozmiarach można z nich wyciągnąć więcej smaku. Zauważyliśmy, że ochłodzenie ziarna sprzyja temu procesowi poprzez zapewnienie większej wydajności, jeśli chodzi o ekstrakcję i mniejszą zmienność samego smaku. Tym sposobem możemy skrócić czas parzenia lub z takiej samej ilości ziaren kawy otrzymywać więcej naparu” – opowiada Christopher Hendon. „Należy się liczyć z tym, że poczujemy inny smak niż wcześniej. Chociaż zmiany wielkości cząstek są stosunkowo subtelne to i tak wyraźnie przekłada się to na wskaźnik ekstrakcji. Nie byłoby dla mnie zaskoczeniem, gdyby ludzie zaczęli mieć problemy z uzyskiwaniem zrównoważonych naparów”.
Jaki młynek do kawy zakupić do naszego domu?
W dzisiejszym artykule dowiecie się, jakie rodzaje młynków możecie spotkać na półkach sklepowych i w ofercie sklepów internetowych. Okazuje się, że tak samo, jak w przypadku ekspresu do kawy, tak i wśród młynków do jej mielenia wyróżniamy trzy typy, którym należy przyjrzeć się bliżej.Maxwell Colonna-Dashwood współwłaściciel Colonna & Smalls, sklepu, który ma w swoim asortymencie kawę, wspomagał cały eksperyment. Podkreśla on, że badania wskazują, iż w celu uzyskania bardziej jednolitego proszku, należałoby zadbać o to, żeby temperatura ziaren była bardziej stała. Niskie temperatury pozwalają zmaksymalizować pole powierzchni ziaren, przez co można lepiej wykorzystać kawę. Współwłaściciel sklepu twierdzi, że najświeższe odkrycie wpłynie na poczynania zawodowych baristów, którzy biorą udział w konkursach odbywających się w każdym zakątku świata, a także na rozwój nowych sposobów mielenia.
Do przeprowadzenia doświadczeń naukowcy użyli kawy z Gwatemali. Dokładnie dwadzieścia gramów ziaren kawy przesypywano do papierowego kubka, który był przykrywany i umieszczany w ciekłym azocie, zamrażarce, suchym lodzie i na blacie. Wybrana temperatura działała na każdą z próbek przez dwie godziny przez zmieleniem.
gość - poniedziałek, 9 stycznia 2017, godz. 12:36
To prawda. Kawę przed domowym zmieleniem dobrze jest schłodzić. Sama robię tak w domu. Mam kawę hawajską i dzięki temu podkreśla jeszcze bardziej to jej smak.
Olena - czwartek, 31 maja 2018, godz. 09:13
O tym tez nie słyszałam. A czy to nie zniszczy ekspresu, jeżeli tam wsypię schłodzoną?