Robusta czy Arabica – czym różnią się te kawy?
Kawę pijemy dla przyjemności, wyjątkowego smaku, porannej dawki energii, a czasem nawet dlatego, że uzależniliśmy się od jej obecności w naszym żołądku. Światowa produkcja kawy została zdominowana szczególnie przez dwa gatunki tej rośliny, jednak zazwyczaj nie mamy pojęcia, którą z nich kupujemy. Arabica i Robusta to owe najpopularniejsze odmiany ziaren.
To, którą z nich nabywamy wpływa często na efekt smakowy i osobiste preferencje entuzjastów kawy. Dlaczego? Poprzez subtelne, a czasem nawet bardzo wyraziste, różnice pomiędzy nimi. Nie chodzi tu tylko o miejsce uprawy, ale także (a może przede wszystkim) o smak, jaki znajdziemy później w filiżance wypełnionej tak zaparzonymi i zmielonymi ziarnami Arabiki oraz Robusty. Jedna z nich związana jest z charakterystyczna pianką na wierzchu druga nie... Dowiedzmy się zatem, jakie jeszcze różnice je dzielą!
By zrozumieć trzeba je poznać
Różnice, jakie dzielą poszczególne gatunki kaw – w tym także Robustę i Arabicę – zapisane są w ich historii i pochodzeniu. Czasem stosuje się nawet mieszankę tych ziaren by zapewnić jeszcze ciekawsze doznania smakowe i lepiej wyważoną dawkę energii. By jednak zrozumieć różnice pomiędzy nimi trzeba je lepiej poznać, gdyż wpływ na ich smak, aromat i dodatkowe doznania zmysłowe mają w szczególności:
Jak to w końcu jest – kawa odwadnia organizm, czy nie?
Istnieją aż trzy odpowiedzi na to pytanie. Wszystko bowiem zależy od tego, ile filiżanek naszego ulubionego naparu będziemy pić w ciągu dnia.- sposób uprawy,
- wygląd ziaren,
- zawartość kofeiny,
- miejsce uprawy (gleba, wysokość, plantacja, temperatura, bilans dni słonecznych oraz deszczowych).
Przy pierwszym poznaniu
Najbardziej podstawową wiedzą na temat tego, czym różni się Arabica od Robusty, jest jakość naparu z ich ziaren. Pierwszy gatunek wymaga o wiele bardziej sprzyjających warunków i jest trudniejszy w uprawie (plantacje na wysokości od 1000 do 2000 m n.p.m.) . Efekt? Kawa ta uznawana jest za najlepszą i najszlachetniejszą. Z kolei Robusta jest odmianą mniej wymagającą i czułą na zmieniające się warunki plantacji (rośnie na całym świecie, np. w Wietnamie, Ugandzie, Brazylii). Przy pierwszym poznaniu trudno jest może je odróżnić, ale i na to jest prosty sposób, jeśli tylko wie się, jak się do tego zabrać. Kluczem jest tu wygląd ziaren:
- Arabica (ziarna podłużne, lekko zielone, płaskie),
- Robusta (małe, owalne, bladozielone, a nawet szare).
Różnice w smaku
Tym samym dochodzimy do najbardziej istotnych różnić pomiędzy tymi dwoma gatunkami, czyli tych dotyczących smaku kawy zaparzonej na ich bazie. Nie ważne, że nie jesteśmy doświadczonym baristą, gdyż nawet największy laik jest tu w stanie wyłapać różnicę, gdy tylko skosztuje danej odmiany. Ba, zły dobór może wręcz skończyć się tu trwała awersją do tego napoju, dlatego warto zdawać sobie sprawę, że:
- ziarna arabiki dają łagodniejszy smak (niektóre odmiany generują tu również lekko czekoladowe nuty, które uprzyjemniają jej odbiór oraz wpływają również na aromat),
- robusta to kawa intensywna w smaku, mocna, gorzka i nierzadko cierpka,
- ilość kofeiny jest zdecydowanie większa w ziarnach robusty niż arabiki,
- arabica jest mniej pobudzająca w smaku (bardziej relaksuje),
- charakterystyczna pianka pojawia się w przypadku użycia podczas parzenia ziaren robusty.
Artykuł ten nie powstał by bez pomocy merytorycznej sklepu ŚwieżoPalona.pl
Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!