Etapy produkcji kawy

Od nasiona do kubka kawy. Część pierwsza

Co się dzieje z ziarnami kawy, zanim będziemy w stanie zaparzyć sobie z nich kawę? Okazuje się, że przechodzą one przez aż 10 etapów. My szczegółowo opiszemy, każdy z nich. To fascynujące ile rzeczy musi się zadziać, zanim będziemy mogli wziąć pierwszy łyk ulubionego napoju. Jako że temat jest obszerny, dziś przedstawimy Wam pierwsze 5 etapów. Pozostałe już wkrótce.

1. Sadzenie

Ziarno kawy to w rzeczywistości nasiono. Po wysuszeniu, paleniu i zmieleniu jest używane do parzenia kawy. Jeśli nasiona nie są przetworzone, mogą zostać posadzone i wyrasta z nich kawowiec. Nasiona kawy są zazwyczaj sadzone na dużych grządkach w zaciemnieniu. Po wykiełkowaniu sadzonka jest usuwana z grządki i zasadza się je w osobnych donicach ze starannie dobraną ziemią. Sadzonki są często podlewane i osłonięte przed jasnym światłem słonecznym do czasu, aż nie są wystarczająco duże, aby można je było zasadzić w gruncie. Sadzenie odbywa się najczęściej w porze deszczowej, tak aby gleba pozostawała wilgotna podczas umacniania się korzenia.

2. Zbieranie owoców

W zależności od odmiany nowo posadzone drzewo kawowe rodzi owoce po 3-4 latach. Gdy owoc jest gotowy do zbioru, przybiera jasny lub ciemnoczerwony kolor. W ciągu roku odbywają się jedne główne zbiory. We większości krajów robi się to ręcznie. Jest to pracochłonny i trudny proces. W miejscach jak Brazylia, gdzie krajobraz jest stosunkowo płaski, a pola kawy ogromne proces został zmechanizowany. Wyróżnia się dwa sposoby zbiorów:

  • taśmowy – wszystkie owoce są zbierane w tym samym czasie;
  • selektywny – tylko dojrzałe owoce są zrywane. Zbieracze odwiedzają drzewa co 8-10 dni i wybierają owoce u szczytu dojrzałości. Ten rodzaj zbiorów jest pracochłonny i bardziej kosztowny, jest on wykorzystywany przede wszystkim do zbioru najlepszych odmian Arabiki. Dobry pracownik jest w stanie zebrać od 45 do 90 kilogramów owoców dziennie, z których zostanie wyprodukowane około 9-18 kilogramów ziaren kawy. Zbiory każdego z pracowników są dokładnie ważone i wypłacana jest mu dniówka w wysokości zależnej od tego ile zdołał zebrać. Jeszcze w ten sam dzień owoce zostają przewiezione do zakładu przetwórczego.

3. Przetwarzanie owoców

Od czasu, gdy kawa została zebrana, musi być jak najszybciej poddana przetworzeniu. Inaczej owoce będą nadawać się tylko do wyrzucenia. W zależności od położenia i lokalnych zasobów kawa jest przetwarzany na jeden z dwóch sposobów:

  • metoda na sucho – to dawna metoda przetwarzania owoców i nadal jest stosowana w wielu krajach. Szczególnie tam gdzie zasoby wody są ograniczone. Świeżo zebrane owoce są po prostu rozłożone na ogromnych powierzchniach i pozostawione do wyschnięcia na słońcu. W celu zapobiegania zepsuciu się owoców kawy są one przetrząsane i obracane w ciągu dnia. Na noc lub podczas pory deszczowej są przykrywane. Nie mogą zostać zalane. W zależności od warunków pogodowych proces ten może trwać od kilku tygodni dla każdej porcji kawy, aż zawartość wilgoci w owocach spadnie do poziomu 11%;
  • metoda mokra – usuwa ona miąższ z owoców kawy po zebraniu, więc suszone są wtedy tylko łupiny. Na początku świeżo zebrane owoce są przepuszczone przez urządzenie, które oddziela miąższ od skórki. Potem ziarna oddziela się ze względu na ich wagę, podczas gdy przepływają przez kanaliki wypełnione wodą. Lżejsze ziarna unoszą się na powierzchni, podczas gdy te cięższe opadają na dno. Następnie przechodzą przez serię obracających się bębnów, które rozdzielają je ze względu na wielkość. Po rozdzieleni ziarna są transportowane do wielkich zbiorników fermentacyjnych wypełnionych wodą. Zależnie od kombinacji czynników - takich jak stan ziaren, klimatu i wysokości nad poziomem morza - pozostaną one w tych zbiornikach od 12 do 48 godzin w celu usunięcia śliskiej warstwy śluzu. Podczas odpoczynku w zbiornikach, enzymy występujące naturalnie spowoduje, że warstwa ta ulegnie rozpuszczeniu. Gdy fermentacja dobiegnie końca, ziarna są szorstkie w dotyku. Ziarna są przemywane, przechodząc przez dodatkowe kanały wodne i są gotowe do suszenia.

4. Suszenie ziaren

Proces powstawania kawy

Od nasiona do kubka kawy. Część druga

Kontynuujemy opis drogi, jaką musi przejść ziarno kawy, aż skończy jako gorący napar w naszym ulubionym kubku.

Jeśli ziarna zostały poddane procesowi wodnej metody, obrane i sfermentowane muszą być teraz wysuszone, tak aby maksymalny poziom ich wilgotności nie przekraczał 11%. Wtedy będą właściwie przygotowane do magazynowania. Te ziarna jeszcze wewnątrz cienkiej skórki mogą być suszone na słońcu rozsypane na stołach lub podłodze albo można wykorzystać do tego celu maszyny. Wysuszone ziarna są składowane w workach z juty lub agawy sizalowej, dopóki nie zostaną przygotowane do eksportu.

5. Frezowanie ziaren kawy

Przed eksportem ziarna są przetwarzane w następujący sposób:

  • Obieranie – maszyny usuwają warstwę cienkiej skórki z ziaren przetworzonych na mokro.
  • Polerowanie – jest to opcjonalny proces, podczas którego maszynowo usuwana jest srebrzysta skórka, która została na ziarnach po procesie obierania. Wypolerowane ziarna są uznawane za lepsze od tych, które nie przeszły tego etapu, ale w rzeczywistości istnieje między nimi niewielka różnica.
  • Klasyfikacja i sortowanie – odbywa się według wielkości i wagi. Ziarna są również sprawdzane pod kątem wad kolorystycznych i innych niedoskonałości.

Ich rozmiar jest sprawdzany przy pomocy serii prób z przesiewaniem, a sortowane pod względem ciężaru są pneumatycznie. Strumienie powietrza oddzielają lekkie od ciężkich.

Zazwyczaj rozmiar ziarna określa się w skali od 10 do 20. Liczby te odpowiadają średnicy otworów w sicie. Liczba 1 w skali to 1/64 cala oznacza to, że ziarno o wielkości 10 przechodzi przez otwór o średnicy 10/64 części cala. Te o wielkości określanej jako 15 przez otwór na sicie o średnicy 15/64 części cala itd. Dodamy, że 1/64 cala to 0,4 mm.

W końcowym etapie usuwane są uszkodzone ziarna. Robi się to ręcznie lub maszynowo. Ziarna, które są niezadowalające ze względu na braki (niedopuszczalna wielkość, koloru skórki, nadmiernie sfermentowane, uszkodzone przez owady, nieobrane), są usuwane. W wielu krajach proces ten odbywa się zarówno maszynowo, jak i ręcznie. Zapewnia to, że tylko najlepszej jakości ziarna kawy są eksportowane.

Kolejne etapy produkcji kawy znajdziecie tutaj.

fot. pixabay.com

Komentarze czytelników:

Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Własne wędliny – smaczne i zdrowe

Własne wędliny – smaczne i zdrowe

Nie tylko jesienią i zimą, ale i w letnich miesiącach – amatorzy wędzonych smakołyków chętnie sięgają po nie o każdej porze roku.

Palarnia Kawy - Twoja Przestrzeń dla Wyjątkowego Smaku

Palarnia Kawy - Twoja Przestrzeń dla Wyjątkowego Smaku

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak to możliwe, że filiżanka kawy może dostarczyć tak wiele przyjemności?

5 sposobów na proste i szybkie ozdobienie tortu komunijnego

5 sposobów na proste i szybkie ozdobienie tortu komunijnego

Jak wykonać proste i szybkie dekoracje, które będą efektowne? Sprawdź 5 sposobów na ozdobienie tortu komunijnego.

5 absolutnie niezbędnych akcesoriów barmańskich

5 absolutnie niezbędnych akcesoriów barmańskich

Dowiedz się, jakie akcesoria potrzebuje profesjonalny barman.

5 przepisów na rozgrzewającą herbatkę

Rozgrzej się pyszną herbatą, czyli 5 przepisów na rozgrzewającą herbatkę

W okresie zimowym, gdy temperatury często spadają poniżej zera, każdemu z nas przyda się odrobina ciepła.

Narzędzia czekoladowe – kochaj czekoladę za jej smak i za jej wy

Narzędzia czekoladowe – kochaj czekoladę za jej smak i za jej wygląd

Rzadko można spotkać kogoś, kto nie przepada za czekoladą.

Pyszne galaretki w czekoladzie z nadzieniem owocowym czyli ideal

Pyszne galaretki w czekoladzie z nadzieniem owocowym czyli idealny słodki prezent na każdą okazję

Czy wybór słodkości to zawsze strzał w dziesiątkę, gdy potrzebujesz prezentu dla bliskiej osoby?

Dlaczego warto robić zakupy spożywcze online?

Dlaczego warto robić zakupy spożywcze online?

Zakupy online cieszą się coraz większym zainteresowaniem. Zdalnie można kupić niemal wszystko, ubrania, elektronikę, kosmetyki, a także artykuły spożywcze.

Picie kawy to tradycja, która istnieje od wieków

Picie kawy to tradycja, która istnieje od wieków

Historia kawy zaczyna się XV wieku w Arabii. Po raz pierwszy została tam wprowadzona na stoły przez derwiszów (mnichów islamskich), którzy znaleźli ją przypadkiem, podczas poszukiwania źródeł wody w Etiopii.

Jak zmielić ziarna kawy

Jak zmielić ziarna kawy we właściwy sposób

Jeśli jesteś miłośnikiem kawy, to wiesz, że nie ma nic lepszego niż świeża filiżanka wykonana ze świeżo zmielonych ziaren kawy.

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się