Jak spienić mleko spieniaczem w ekspresie?
Coraz bardziej popularne są ekspresy, które posiadają parową dyszę służącą właśnie do spieniania mleka. Niestety dotyczy to tylko tych droższych modeli. Element nie jest standardowym wyposażeniem każdego ciśnieniowego urządzenia do parzenia kawy. Jeśli jednak macie już sprzęt z dyszą spienianie mleka staje się naprawdę prostym procesem. Mimo wszystko trzeba znać kilka zasad. Śpieszymy z ich przedstawieniem.
Pierwszą z nich jest to jakiego mleka używamy. Zawsze zimnego. Prosto z lodówki. To nie wszystko. Trzeba pamiętać o odpowiedniej zawartości tłuszczu. Uzyskamy wtedy najlepszy efekt w postaci gęstej i aksamitnej pianki. Mleko ma być tłuste. Doskonale nadaje się do spieniania to 3,2%. To z niższą zawartością możecie zacząć używać, gdy nabierzecie już nieco wprawy.
Napełniamy dzbanek do 75% jego wysokości. Skorzystajcie z tego metalowego (oczywiście ze stali nierdzewnej), ponieważ najlepiej oddaje temperaturę i łatwiej w nim ogrzać mleko do 65 stopni. Przegrzanie mleka to najgorsze, co może nas spotkać. Skutkiem będzie bardzo zły smak. Naturalną słodycz mleka zastąpi smak podgrzanego mlecznego tłuszczu. Niedoświadczonym podpowiadamy, że lepsze jest niedogrzanie niż przegrzanie.
Włączamy parowanie i zanurzamy dyszę w mleku na głębokość jednego centymetra. Mleko musi być wprawione w ruch wirowy. Gdy stopniowo zwiększa swoją objętość i temperaturę, umieszczamy naczynie wyżej, aby kontrolować poziom zanurzenia dyszy. Zanurzamy ją głębiej, gdy metalowe naczynie ma temperaturę naszego ciała. Gdy naczynie zacznie parzyć nas w dłoń, którą trzymamy na jego spodzie, należy wyłączyć parowanie. Oznacza to, że temperatura jest idealna. W celu pozbycia się pęcherzyków powietrza należy uderzyć kilka razy dzbankiem o blat.

Jak spienić mleko spieniaczem ręcznym?
Warto wydać zaledwie kilka lub kilkanaście złotych, aby bez wysiłku uzyskać fantastycznie spienioną, delikatną piankę. Tyle właśnie kosztuje ręczny spieniacz zasilany bateriami.Jeśli wszystko zrobiliśmy dobrze efektem powinna być gładka tekstura mleka. Powinno być także lekkie i zwarte. Pęcherzyki są niepożądane z tego względu, że w miejscach napowietrzonych nie poczujemy smaku kawy. Ponadto bąble tworzą wrażenie suchości. Nie należy to do najprzyjemniejszych doznań. Idealnie przygotowane mleko świetnie nadaje się do tworzenia różnorodnych wzorów na powierzchni kawy.
Pamiętajcie o umyciu dyszy po każdym spienianiu. Po prostu przecierajmy ją mokrą szmatką i dodatkowo otwórzmy zawór pary. Usuniemy w ten sposób zalegające resztki mleka.
Kivi - niedziela, 1 marca 2020, godz. 10:51
Przydatny filmik dla osób zaczynających przygodę z ekspresem a właściwie spienianiem mleka. Krótko, jasno i na temat ☺️
Anita - poniedziałek, 14 grudnia 2020, godz. 16:32
Super!
Hugo - czwartek, 3 listopada 2022, godz. 20:45
Jest ok
Karla - poniedziałek, 27 lutego 2023, godz. 00:12
Jasno wytłumaczone i pokazane . SUPER !
Jurek - wtorek, 25 kwietnia 2023, godz. 19:54
Ja akurat używam spieniacza z ariete, bo mój ekspres nie ma takiej opcji, ale takie rozwiązanie też mi jak najbardziej pasuje